Lidmaatschap

Lidmaatschap

Woon je in België en werk of onderneem je in Nederland of andersom? Dan is het een goed idee om je te registreren bij het Nederland-Belgisch Centrum. Wij hebben namelijk het antwoord op vele vragen over de fiscale gevolgen van grensoverschrijdend werken, over ziektekosten en (sociale) verzekeringen, over hypotheken, woonlasten en nog veel meer. Laat het grensoverschrijdend avontuur geen nachtmerrie worden en laat je bijstaan door het Nederlands-Belgisch Centrum. 

Aanmeldformulier

Wil je in het kader van je registratie uitgenodigd worden voor het oriënterend adviesgesprek? Vergeet dit dan niet aan te vinken onderaan het registratie-aanvraagformulier!

Vele voordelen

Na registratie krijg je een persoonlijke adviseur die een individueel dossier voor je aanlegt en beheert. Je kunt aanspraak maken op onze volledige dienstverlening: 

  • online onbeperkt eerstelijns vragen stellen
  • toegang tot interessante en leerzame informatieavonden
  • toegang tot een uitgebreid netwerk van deskundigen 
  • deelnemen aan workshops
  • nieuwsbrieven ontvangen

Minimale kosten

Registratie bij het Nederlands-Belgisch Centrum, waarmee je ook bijdraagt aan de werkzaamheden van Stichting grensarbeid, kost het eerste kalenderjaar 180 euro.  Dit is inclusief een eerste adviesgesprek met een van onze deskundigen, die allerlei nuttige tips geeft. Vanaf het tweede kalenderjaar ontvang je meteen 75% korting en kost lidmaatschap nog slechts 45 euro per jaar. 

Adviesgesprek en persoonlijk dossier

Tijdens het eerste adviesgesprek, dat bij het lidmaatschap is inbegrepen, krijg je heel wat informatie. Indien gewenst, helpt je adviseur je tijdens dit gesprek ook met de aanmelding bij de belastingdienst en bij een grensoverschrijdende zorgverzekeraar. De informatie uit het gesprek komt ook in je persoonlijke dossier. Dankzij dit dossier kunnen we je in de toekomst adequaat informeren over bepaalde veranderingen en inspelen op verdere vragen. 

Afmelden

Zelfs als je geen grensarbeider meer bent, kan het zinvol zijn geregistreerd te blijven. Wil je je toch afmelden dan kan dit zonder probleem. Stuur uiterlijk dertig kalenderdagen voor het komende kalenderjaar een opzegbrief aan ons secretariaat en wij garanderen een vlotte en correcte afsluiting van je dossier.

Onafhankelijk advies

Wie emigreert of over de grens werkt, krijgt te maken met heel wat uiteenlopende  regels, rechten en plichten. Helaas is de regelgeving in beide landen nog niet goed op elkaar afgestemd, en soms werken regels elkaar zelfs tegen. Dit leidt regelmatig tot problemen met  overheidsinstanties. Het Nederlands-Belgisch Centrum en de belangenorganisatie Stichting grensarbeid werken volkomen onafhankelijk van zowel Nederlandse als Belgische overheidsinstanties zoals de SVB, RSZ, UWV en de belastingdiensten, zodat we je objectief kunnen adviseren. We kunnen je helpen met onderstaande vragen:

Welke fiscale keuzes heb ik?

Wonen of werken over de grens betekent fiscale keuzes maken. Kan ik gebruik maken van het fiscale keuzerecht? Moet ik opteren voor gelijke behandeling met binnenlandsbelastingplichtigen? Wat betekent het 90%-criterium voor kwalificerende buitenlands belastingplichtigen? Hoe werken de compensatieregelingen in mijn geval? Kan ik de hypotheekrente van het belastbaar inkomen aftrekken? Kom ik in aanmerking voor toepassing van een salary split of de 30%-regeling? Is detachering een verstandige optie? Je persoonlijke adviseur heeft de antwoorden.

Welke hypotheek sluit ik af?

Wie emigreert van Nederland naar België of andersom, wordt overspoeld met interessante aanbiedingen voor hypotheken en verzekeringspakketten. Maar een objectieve beeldvorming op lange termijn is van veel groter belang dan meteen ingaan op de reclames die met aantrekkelijke rentetarieven en niet ter zake doende extraatjes strooien. Overleg met het Nederlands-Belgisch Centrum en vraag advies over de aangeboden hypotheekvorm. We vertellen je ook graag over de mogelijkheden van een deskundige Nederlands-Belgisch vastgoedtaxateur of aankoopbegeleider. 

Hoe en waar moet ik me verzekeren?

De sociale uitkeringen en vergoedingen zijn in Nederland heel anders geregeld dan in België, net als de ziektekostenverzekeringen. Om onaangename verrassingen te voorkomen is het verstandig je goed te informeren. Vraag ons daarom gerust om advies, bijvoorbeeld over aansluiting bij een grensoverschrijdend ziekenfonds. In deze rubriek vind je meer informatie.